Solidaritet utan Gränser

Solidaritet utan Gränser

Solidaritetsorganisation

med anknytning till Socialistiska Partiet.

Bedriver/har bedrivit stödarbete för Palestina och för jordlösa i Uruguay, informationsarbete om stödprojektet i Uruguay samt om utvecklingen i Latinamerika, samlat in stöd till katastrofdrabbade i Sri Lanka och Pakistan med mera.

Dyr nota för bombkrig

MellanösternPosted by Solidaritet utan Gränser 2007-03-28 16:49
(Internationalen 21 augusti 2006)

Israels bomber har förstört infrastruktur i Libanon till ett värde av minst 20 miljarder kronor. Och kostnaderna kommer att stiga ytterligare när södra Libanon tas med i beräkningarna.


– Jag har aldrig sett så mycket förödelse på så kort tid. Det är det värsta jag har sett sedan 70-talet, säger Fadl Chalak, som leder Rådet för utveckling och återuppbyggnad i Libanon, till Los Angeles Times.
Han har sett många krig, och han intygar att inget har varit så intensivt som de senaste veckornas israeliska attacker mot Libanon.
Och Rådet för utveckling och återuppbyggnad i Libanon slår nu fast att notan för reparationerna av allt som förstörts av Israels bomber kommer hamna på minst 20 miljarder kronor. Förmodligen kommer kostnaderna att stiga ytterligare vid en närmare inventering. Mycket av det som har förstörts i södra Libanon har ännu inte tagits med i beräkningarna, då de inte har kunnat undersökas.

Lång lista

Listan på förstörda byggnader, vägar och broar är lång. Norska Klassekampen uppger att Israels angrepp har trasat sönder 120 broar, hundratals vägar, tre flygplatser, mer än tio fabriker och oräkneliga bostadshus. Och förutom den miljökatastrof som bombningen av oljekraftverket Jiyeh söder om Beirut innebär, som resulterat i att 15 000 ton olja har runnit ut i Medelhavet, så medför en återuppbyggnad stora kostnader. Det kommer att kosta 700 miljoner kronor.
– Vi har återuppbyggt landet så många gånger, och jag är så less på det, säger Fadl Chalak till Los Angeles Times.

Kent Werne
  • Comments(0)